Noutati

Fotogravura

fotogravura laser Pretext AdvertisingFotogravura este procedeul de imprimare a unei imagini (de regulă o fotografie), pe o anumită suprafață.

Fotogravura a apărut inițial ca o metodă de a multiplica fotografiile și era realizată prin procese chimice aplicate unei plăci metalice de zinc sau cupru. Acest procedeu a fost dezvoltat chiar de pionierii fotografiei, Henry Fox Talbot (Anglia) și Nicéphore Niépce (Franța). Aceștia căutau o metodă de a realiza fotografii imprimate care să nu își piardă calitatea, creând plăci fotografice care urmau să fie tratate chimic. Plăcile puteau fi ulterior folosite la imprimarea imaginilor folosind o presă normală. Întregul procedeu de realizare a plăcii era de durată și de cele mai multe ori costisitor.

Mulțumită noilor tehnologii, fotogravura este acum foarte accesibilă, atât din punct de vedere al costurilor, cât și ca durată de execuție. Fotogravura laser este procedeul de transfer/copiere a unei imagini sau fotografii pe un mediu, altul decât hârtia, folosind gravura laser. Fotogravura laser oferă un rezultat de o calitate superioară, la costuri scăzute și într-un timp mai scurt. Nivelul de detalii ce se poate obține prin gravura laser este impresionant, atât în cazul fotografiilor de persoane, cât și în cazul peisajelor sau a oricărei alte imagini (hărți, schițe, picturi).


Imaginile ce urmează a fi gravate laser trebuie supuse unei prelucrări inițiale, în vederea pregătirii acestora. Orice imagine (fotografie) trebuie transformată întâi într-un fişier digital (imagine digitală) dacă nu a fost facută cu un aparat foto digital. Acest lucru se realizează cel mai des prin scanarea imaginii. Este de dorit ca nivelul de detaliu să fie cât mai ridicat, din această cauză o fotografie trebuie să aiba o calitate cât mai bună. Prin calitate bună se întelege o rezoluție ridicată a fișierului imagine, undeva în jurul intervalului 250-300 dpi, și un contrast bun (diferențe clare între nuanțele întunecate și cele luminoase, alb și negru).


Odată ce imaginea digitală este suficient de clară pentru a fi gravată, se face transferul acesteia într-un software specializat care realizează ultima prelucrare. În funcție de setările echipamentului laser și de materialul pe care se dorește realizarea gravurii, imaginea este transformată în nuanțe simulate de gri. Nuanțe simulate deoarece de fapt imaginea este transformată într-o imagine alb-negru, iar diferitele nuanțe sunt reprezentate prin densitatea de puncte de gravură, asemenea fotografiilor alb-negru din ziare. Cu cât densitatea de puncte este mai ridicată, cu atât nuanța este mai puternică.


Fotogravura are aplicații în numeroase domenii, câteva dintre acestea fiind:

•    fotogravura pe granit/marmură sau pe materiale speciale laserables (funerară sau decorativă)
•    fotogravura pe produse din piele (genți, curele, brățări, agende, brelocuri, haine)
•    personalizare cadouri din diferite materiale (plastic, lemn, metal, sticlă, piatră, etc.) prin fotogravură
Fotogravura laser poate fi realizată pe o gamă foarte largă de materiale, dar se preferă în general materialele cu o textură sau culoare uniformă, deoarece nivelul de calitate este foarte ridicat. Orice defect de nuanță sau materialele neuniformizate pot afecta calitatea produsului final. De exemplu, la fotogravura pe lemn, un nod al materialului, având o culoare și o densitate diferită decât restul plăcii, va crea o pată ce se va observa clar la final. Printre materialele care se pretează cel mai bine la fotogravura se numără lemnul (în general bucățile uniforme și cu un finisaj curat al suprafeței, sau placajul), materialele speciale laserabile (datorită suprafaței perfect plane și a contrastului foarte bun dintre stratul superficial și baza pe care se află acesta), marmura și granitul (sunt preferate cele închise la culoare și cu o textură cât mai curată, fără pete deoarece prin încalzirea sub acțiunea fascicolului laser acestea se topesc la suprafață sau se ciobesc diferit și pot apărea pete de culoare) și plexiglas-ul (având o textura uniformă se gravează foarte bine; combinat cu o iluminare în cant, efectul este accentuat de lumina care se refractă în zona gravată).

Newsletter Pretext Advertising

captcha

Site-uri Partenere

Cupe si Medalii