Noutati

Istoria Trofeelor

trofee-articolInca din cele mai vechi timpuri trofeele au insemnat castigarea unei competitii sau infruntare.

Initial, trofeele reprezentau orice prada de razboi, de la prizonieri pana la obiecte de valoare sau orice putea fi luat in urma unei batalii.

Originea cuvantului se regaseste in limba greaca:  “tropaion” care era un monument facut din armurile soldatilor invinsi, chiar pe campul de lupta, in punctul care decisese soarta bataliei.

Trofeele purtau povestea bataliei si erau inchinate zeului protector al castigatorilor.

Tot la greci regasim si prima forma de trofeu ca rasplatire simbolica a castigatorilor. In vremea jocurilor olimpice antice, castigatorii primeau o cununa de lauri. Mai tarziu, castigatorii au inceput sa primeasca si o amfora cu cel mai bun ulei de masline. In schimb, castigatorii competitiilor locale primeau scuturi sau cupe de argint.

La romani, cuvantul tropaion a fost latinizat si a devenit tropaeum. Acesta se referea la un monument dedicat victoriilor militare sau cuceririlor de noi teritorii pentru imperiu. 

Astfel de trofee se regasesc si in Romania, cum este cel de la Adamclisi - Tropaeum Traiani, ridicat pentru a sarbatori victoria lui Traian asupra dacilor. De asemena, columna lui Traian este tot un tropaeum de mari dimensiuni construit pentru a aminti si a povesti chiar in Roma despre victoria lui Traian de la nord la Dunare.

In Evul Mediu, se lupta in turniruri pentru onoare si pentru a putea inchina victoria domnitei preferate, trofeul devenind unul mai mult simbolic.

In epoca moderna, in diferite competitii sau concursuri sportive se dadeau castigatorilor cupe de argint.

In prezent,  traditia de a oferi in mod simbolic castigatorilor cupe, trofee sau medalii este una atotprezenta si nu mai este apanajul marilor competitii. Trofee personalizate por fi oferite in competitii oficiale, de amatori sau chiar in competitii intre prieteni.

(sursa www.info-ghid.com)

Newsletter Pretext Advertising

captcha

Site-uri Partenere

Cupe si Medalii