Noutati

Imprimarea 3D

Imprimare 3d Pretext AdvertisingTehnologia de imprimare 3D a aparut prin anii ’80, fiind initial folosita de companii precum cele din industria aerospatială, sau de echipele de Formula 1, aceasta tehnica numindu-se si  "prototipare rapida".

Imprimantele 3D functioneaza in mod similar cu cele obisnuite, diferenta fiind faptul ca in locul cernelei  se folosesc diferite materiale (plastic, metale) care se “imprima” in straturi successive, construind in acest mod un obiect.

Printre avantajele folosirii imprimantei 3D este si faptul ca acestea pot produce forme imposibil de creat cu ajutorul tehnicilor de productie în masa.

Tehnologia a progresat enorm in ultimii 20 de ani, astazi fiind posibila imprimarea de modele 3D din 40 de tipuri de materiale. Ca urmare a acestui progres, imprimantele 3D nu mai sunt folosite doar pentru crearea de prototipuri, ci chiar pentru produsele finite.

In 2011, specialistii agentiei spatiale americane au testat cu succes tiparirea unui instrument (o cheie franceza) in conditii de gravitatie zero. Ca urmare, NASA a anuntat ca intentioneaza sa doteze Statia Spatiala Internationala cu aceasta tehnologie în 2014.

Desi imprimantele 3D exista de cateva decenii, pretul celor folosite in industrie este foarte ridicat.

Kiturile destinate productiei de obiecte la scara mica pot fi achizitionate la preturi incepand de la 1.300$.

Zeci de mii de persoane folosesc astazi aceasta tehnologie pentru a concepe si crea obiecte si piese de schimb. Pe cel mai important site destinat pasionaţilor imprimantelor 3D, Thingiverse, se regasesc deja peste 15.000 de modele. Obiectele create variaza de la cele utile, precum vaze, suporturi de periute de dinti, la diferite jocuri (seturi de sah, de exemplu), pana la veritabile opere de arta sau chiar instrumente muzicale.

Obiectele pot fi create pe computer folosind aplicatii software disponibile gratuit, precum Google Sketchup sau TinkerCAD.

Un pas foarte important in istoria acestei tehnologii va fi momentul in care aceasta va fi folosita de un numar tot mai mare de persoane, nu doar de cei pasionati.

Newsletter Pretext Advertising

captcha

Site-uri Partenere

Cupe si Medalii