Noutati

Publicitatea in Romania

Publicitatea in Romania Pretext AdvertisingIn anul 1880 David Adania este fondatorul primei agentii de publicitate din Romania, activitatea acesteia incepand cu inserarea de anunturi comerciale in ziarele si gazetele vremii.

Ulterior, designul anunturilor a fost imbunatatit  ca urmare a legii din 1879 cu privire la identitatea firmei si marcile de comert , luand nastere siglele si logourile.

La inceputul secolului incep sa apara si primele ziare si reviste de specialitate. Astfel, in afara de La Publicitè Roumaine apare în 1886 Anuntatorul, în 1907 Monitorul reclama si exemplele pot continua.

In 1930 in Bucuresti existau deja doua firme ce produceau ‘reclame electrice’ (casete luminoase cu becuri), iar aparitia radioului a facilitat aparitia reclamelor sonore, o combinatie intre creatii muzicale, efecte audio si dialoguri, fiind insa mult mai lungi decat cele pe care le cunoastem astazi.

Publicitatea a intrat in declin odata cu apropierea Celui De-al Doilea Razboi Mondial cand activitatea multor firme a fost blocata de legile antievreiesti. Dupa raboi insa situatia s-a schimbat drastic, nationalizarea unitatilor comerciale provocand monopolizarea pietei de catre stat si absenta concurentei reale.
Statul instaureaza monopol si asupra agentiilor de publicitate, impunand o cenzura totala asupra oricarei forme de expresie, devenind singurul care poate genera publicitate. Agentiile noi ca si RECOP, Scinteia, RECOM, SOTIL promoveaza produsele statului in reviste, almanahuri si gazete (Comertul Romin, Reclama si Tehnica Comerciala, Almanahul Femeia, Almanahul Turistic, Stiinta si Tehnica), si ocazional in spoturi TV.

Cele mai des promovate produse si servicii ale perioadei comuniste sunt electrocasnicele, pachetele si locatiile turistice (in special statiunile balneo-climaterice, litoralul si locatiile montane) oferite de ONT, produsele fabricilor de confectii, textile, incaltaminte, asigurarile ADAS si serviciile financiare oferite de CEC.

Din epoca de aur ne amintim de branduri precum Guban,  sapunul Cheia, detergentul Perlan, pasta de dinti Cristal, laptele demachiant Doina, sucurile Cico, Brifcor si Quick Cola, biscuitii Eugenia, motoretele Mobra, tenisii de Dragasani, costumele APACA Bucuresti, blanurile si ‘alaindeloanele’ de Orastie, adidasii Rostart si Rosprint care semanau putin cu capitalistii Adidas, becul de Fieni, salamul de Sibiu si faimoasa Dacie.

Publicitatea post-decembrista se dezvolta stangaci dar rapid. Totul trebuia reinventat, o data din cauza repulsiei fata de tot ce exista inainte, si apoi pentru ca intr-adevar ce exista inainte era de mult depasit.

Odata cu ridicarea cenzurii apar si firmele de publicitate: de la firme mici de grafica si productie publicitara gen tipar carti de vizita, pliante, cataloage, panouri stradale, la firmele si mai mici de web-design, dar si la agentii cu cifre de afaceri mari, implicate in branding si campanii complexe, spoturi TV, reclame radio sau printuri in reviste cu tiraj.

Newsletter Pretext Advertising

captcha

Site-uri Partenere

Cupe si Medalii